Je bent 1*D, 2*D, 3*D, 4*D of zelfs instructeur? Je hebt geen zin of ambitie om nog een hoger brevet te halen maar je wil nog graag “iets extra’s” doen met je duikbrevet? Word dan wet wheel begeleider!
Het begeleidersbrevet voegt een compleet nieuwe dimensie toe aan je duikcarrière en je duikbelevenis. Veel duikers met een handicap hebben onder water immers geen/nauwelijks beperking meer van hun handicap en jij kan hen die ervaring bieden!
Duikers met een handicap begeleiden in het zwembad kan al als je 1*D bent. Om diezelfde mensen te begeleiden in open water, moet je echter minstens 2*D zijn en heb je (meestal) een begeleidersbrevet nodig.
Wat moet je doen om wet wheel begeleider te worden?
Bij voorkeur volg je éérst de jaarlijkse Opleidingsdag Wet Wheels Begeleider maar dat is geen vereiste: je kan je opleiding op elk moment starten in de schoot van elk erkend Wet Wheel Opleidingscentrum en zo zijn er in Vlaanderen zeven.
Het volgen van de Opleidingsdag, die meestal in september wordt georganiseerd door de Commissie Duikers met Handicap, is uiteindelijk wel een vereiste.
Bij een Wet Wheel Opleidingscentrum -zoals ANWW- begeleid je eerst duikers met een (visuele, auditieve en motorische) beperking in het zwembad. Elke persoon, dus ook elke duiker, is immers uniek: de ene heeft meer nood aan uitleg, de andere aan meer oefening en dan heb je de natuurtalenten die alles meteen onder de knie hebben… Dat is niet anders voor duikers zonder beperking dan voor duikers mét beperking…
Bepaalde beperkingen zorgen echter soms voor bepaalde obstakels. Wie visueel beperkt is, heeft weinig aan een OK-teken en parapleeg moet je geen vier verschillende palmtechnieken aanleren. Maar áltijd bestaan er oplossingen. Geen zorg: je moet dat niet alleen doen! Een ervaren wet wheel begeleider staat je bij tijdens de zwembadtrainingen. Het aantal zwembadtrainingen dat je moet begeleiden, hangt af van je brevet.
Daarna doe je vijf openwaterduiken als derde begeleider met een echte wet wheeler, telkens bijgestaan door twee ervaren wet wheel begeleiders. Zo leer je in de praktijk hoe het is om te duiken met een duiker met handicap.
Na die drie modules (opleidingsdag, zwembadtrainingen en buitenduiken) heb je je eerste begeleidersbrevet op zak en kan buitenduiken doen met alle wet wheelers. Je kan er dan nog voor kiezen om je nog verder te specialiseren en Gespecialiseerd Begeleider te worden of zelfs Wet Wheel Instructeur. In elk geval zal jouw “duikcarrière” voor altijd veranderd zijn maar je zal ook die van veel duikers met een handicap kunnen veranderen.